Miten päästä irti negatiivisista ajatuksista?

Löysin aikakausilehtieni kätköistä lehden, jota en ollut vielä lukenut, jostain kumman syystä. Olen sitä nyt lukenut reilun viikon ajan joka aamu vähän. Viime viikolla luin lehdestä jutun positiivisuudesta ja täytyy myöntää, että olipas oivalluttavaa! Tässä artikkelissa käsiteltiin sitä, miten meillä on tietynaisia tapoja ajatella negatiivisesti. Vaikka itse koenkin ajattelevani nykyään hyvin positiivisesti jo lähes automaattisesti, silti minäkin joudun välillä tietoisesti valitsemaan annanko negatiivisen ajatuspolun jatkaa matkaansa vai pysäytänkö sen ja vaihdan näkökulmani positiiviseksi.

Itselleni kolahti lehdestä mm. yliyleistäminen sekä henkilökohtaistaminen. Esimerkiksi kun olen luonut itselleni viikkoon joka päivälle omat työrutiinit, niin jos parina peräkkäisenä viikkona hommat ei menekään ihan niinkuin olin suunnitellut, saatan yliyleistää ja ajatella näin: “Noniin ei tästä tule mitään, ei toimi, nyt tämä meni sitten vessanpytystä alas, en kans onnistu koskaan.” Onneksi nykyään havaitsen ja tiedostan tällaiset ajatuspolkuni, joten vaihdan sen toiseen: “Ei hätää, tämä oli nyt tällainen erikoisviikko, ensi viikolla takaisin rutiineihin. Ne ovat toimineet edellisinä viikkoina todella hyvin.”

Henkilökohtaistaminen on ehkä kuitenkin itselleni vielä yleisempää varsinkin työasioissa. Jos esimerkiksi joku asiakkaani ei enää jatkakaan valmennuksessani, saatan ensiksi ajatella: “Eiköhän pitänytkään minusta? Olisinkohan voinut tehdä jotain toisin? Mitä jos valmensin häntä ihan väärin?” Kun havaitsen tämän ajatuksen, pysähdyn ja tarkastelen asiaa vähän etäämmältä ja eri näkökulmista. Ajattelen esimerkiksi näin: “Hänellä on varmasti omat syynsä, jotka tuskin liittyvät edes minuun tai valmennukseeni. Tein parhaani. Jos asia jää minua vaivaamaan niin voisin kysyä häneltä asiasta, niin tiedän varmasti olisinko voinut tehdä jotakin toisin. Jes, näin minä teen!”

Oli kiva huomata, että esimerkiksi kielteisten asioiden suurentelu, joka on itselleni ollut hyvin normaali ajatuspolku nuorempana, ei enää hallitsekaan minua tänäpäivänä. Saatoin jäädä ennen märehtimään jotain hyvin pientä epäonnistumista moneksikin päiväksi. Myös katastrofiajattelu on itselleni ollut nuorempana täysin normaalia. Saatoin mielessäni miettiä aina sen kauheimman skenaarion ja kun se tuli mieleeni, en päässyt siitä enää millään irti. Vieläkin välillä saatan ajautua katastrofiajatteluun, mutta harvemmin. Silloin kun näin käy, muistutan itseäni yksinkertaisesta asiasta:

“Se ei ole totta.”

Tuo yksinkertainen lause helpottaa heti. Tämän jälkeen saatan muistuttaa itseäni vielä siitä, että on turha ajatella kauhuskenaarioita ja murehtia asioita etukäteen, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Jos tuo kauheus tapahtuisi, olisin käynyt sen läpi kaksi kertaa, kun yhdessäkin kerrassa olisi varmasti ollut ihan tarpeeksi. Jos tai kun tuo kauheus, jota ajattelen, ei tapahdu, olen silloin kokenut sen ihan turhaan, vaikka olisin voinut olla kokematta sitä ollenkaan! Saatkohan kiinni mitä tarkoitan?

Jos sinä tunnistat itsessäsi tällaisia ajatuspolkuja, niin usko minua, niistä voi päästä pois. Ensimmäinen askeleesi muutokseen on havainnoida omia ajatuksiasi ja toinen tunnistaa itsellesi haitalliset ajatuspolut. Sen jälkeen voit kysyä itseltäsi, että oletko täysin varma, että tuo ajatus on 100% totta?

On tietysti täysin ok, jos haluat ajatella negatiivisesti ja haluat uskoa että ajatuksesi ovat täyttä totta. Muutos lähtee aina omasta halusta. Kukaan muu ei tuota muutosta omassa ajttelussasi voi tehdä. Minulla halu muutokseen syntyi jo yli 10 vuotta sitten. Matkallani on ollut apuna mm. monet ihmiset, tapahtumat, elokuvat ja erityisesti kirjat. Kirjojen lukeminen on mielestäni aivan liian aliarvostettua tänä päivänä. Haluankin tähän lopuksi jakaa teille vielä omat tämän hetken top 5 kirjavinkkini itsesi kehittämiseen. Mielestäni kirjojen lukeminen ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa. Ota tästä vinkit talteen ja jaa toki myös omat top kirjavinkkisi. Kirjat jotka ovat olleet mukana sinun elämäsi matkalla. Kirjat jotka ovat muovanneet sinusta sinut.

Ihanaa viikkoa just Sulle!

<3: Heidi

TOP5 KIRJAVINKIT BY HEIDI

1️⃣ Sydänmagneetti - Vetovoiman salaisuus/ Ruediger Schache
2️⃣ Intohimo/ Minna Marsh
3️⃣ Tunne Lukkosi/ Kimmo Takanen
4️⃣ Elä onnellisemmin/ Emma Seppälä
5️⃣ Paras/ Erik Bertrand Larssen

409A2384-Edit.jpg