Miksi minä käytän ravintolisiä?

Vielä pari vuotta sitten olin varma siitä, että suurin osa meistä ihmisistä ei tarvitse ravintolisiä, koska jos vain opettelee syömään riittävästi terveellistä ja monipuolista ravintoa ja paljon värikkäitä kasviksia niin se kyllä riittää. Korkeintaan ehkä d-vitamiinia ja omagaa kannattaa ottaa purkista aika ajoin. Erilaisia liikunta- ja hyvinvointi alan koulutuksia käyneenä kuitenkin ymmärsin, että tästä asiasta ollaan todella montaa mieltä. Itsekin aloin muutama vuosi sitten vähitellen katsomaan asiaa eri näkökulmista. 

 

Vitamiinit osaksi elämää jo yläasteella

Minulla oli rauta-arvot yläasteikäisenä todella alhaalla ja se ilmeni välillä todella voimakkaana väsymyksenä arjessa. Urheilin paljon, mutta söin kuitenkin hyvin ja riittävästi. Kasviksia olisin ehkä saanut syödä enemmän, mutta niin varmaan melkein kaikki me saisimme ja varsinkin nuoret. Koulun terveydenhoitaja suosittelikin minulle Beroccaa ja Obsidan rautakuuria. Vaikka söin rautatabletteja niin arvoni pysyivät silti koko ajan melko matalalla ainakin jos vertasin muihin saman ikäisiin. Jos hemoglobiini oli yli 120 niin se oli jo ihme!

Erilaiset vitamiini- ja ravintolisät ovat urheilun ja tuon matalan hb:n kautta tulleet siis elämääni jo nuorena. Erilaisia nappeja, pilleireitä ja jauheita on tullut syötyä niin apteekin kuin muidenkin valmistajien. Olenko niistä huomannut vaikutuksia? No enpä oikein. Mikään tabletti ei ole saanut minua toteamaan, että hei tämähän ihan oikeasti toimii. 

Toinen asia mikä näissä ravintolisä/vitamiini ympyröissä itseäni aina ahdisti oli se, että miten vaikea ja monimutkainen maailma se on. Melkein yhtä jos ei jopa monimutkaisempi kuin itse ravintomaailma nykyään. En siis yhtään ihmettele, että osa ei halua sekoittaa päätään vielä lisää ravintolisilläkin.

Harvemmin, jos koskaan, vitamiinitablettien syömisestä tuli itselleni säännöllistä. Välillä sitä yksinkertaisesti vain unohti ottaa tabletin ja välillä ei viitsinyt sellaista pilleripurkki määrää ottaa mukaan minnekään matkoille. Myös monenlaisia kysymyksiä pyöri päässäni liittyen vitamiineihin mm.

 • Saanko tästä monivitamiinitabletista nyt kaiken mitä tarvitsen korvaamaan ravinnon jättämiä aukkoja?
 • Imeytyyköhän tuon halvemman tuotteen vitamiinit vai pitäisikö sittenkin ostaa tuo kalliimpi? Imeytyyköhän siitä paremmin?
 • En ole huomannut mitään vaikutuksia, pitäisikö näistä huomata jotain? Tässä sanottiin, että B-vitamiinit piristää. En kyllä ole huomannut.
 • Tässä tuotteessa näyttäisi olevan kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, onkohan se hyvä asia? Olen lukenut jostain, että jotkut vitamiinit kumoavat toistensa vaikutuksen. Hmm.
 • Onkohan tämä parempi ottaa aamulla vai illalla? Ruuan yhteydessä vai tyhjään mahaan? Tässä ei ohjeisteta.
 • Tarvitseekohan minun ottaa tätä D-vitamiinia nyt se tutkimusten mukaan riittävä annos vai otanko varmuuden vuoksi tuon isomman määrän? Luin taas jostain, että tätä tarvitsisi enemmän kuin on suositus. Hmm.
 • Tässä tabletissa on jotain lisäaineita ja makeutusaineita. Onkohan se hyvä asia? 

Tässä vain osa päässäni pyörineistä kysymyksistä. Onkohan siellä ruudun toisella puolella yhtään hengenheimolaista vai olenko ainut, jolle tämä ravintolisämaailma on aikamoinen viidakko? :D 

 

uusia havaintoja, uusia näkökulmia

Työskennellesäni vielä personal trainerina aloin havaita, että todella harva meistä oikeasti syö ravintosuositusten mukaan joka ikinen päivä, vaikka kuinka sitä haluaisi tai siihen pyrkisi. Minä mukaan lukien. Elämässä tulee nimittäin vastaan päiviä ja ajanjaksoja kun vain ei pysty/ei kykene/ei ehdi/ei jaksa/ei viitsi panostaa siihen ravintoon. Se on osa elämää ja se on minun mielestäni ihan ok. Itselleni ravinto on todella isossa roolissa elämässäni, mutta en halua että elämäni pyörii kuitenkaan kokonaan sen ympärillä. Elämässä on niin paljon muutakin. <3 

Välttämättä myöskään se, että syö riittävästi terveellistä ja monipuolista ravintoa, paljon ja värikkäästi kasviksia, ei riitä riittävään määrään vitamiineja ja hivenaineita. Tänä päivänä ravintomme ei vain enää ole niin ravinneriakasta kuin se on joskus ollut. Lisäksi monella meillä on erilaisia ruoka-aine rajoituksia, allergioita, erityisruokavalioita, dieettejä, stressiä, lääkityksiä, kova tehoisia treenejä, suolisto-ongelmia ym. jotka puolestaan heikentävät vitamiinien ja hivenaineiden saantia/imeytymistä ja lisäävät näin tarvetta ravintolisille.

Itse kuulun tähän joukkoon, jotka kärsivät suolisto-ongelmista. Olen kärsinyt niistä lapsesta asti syystä jota en tiedä. Lukioikäisenä ne alkoivat pahenemaan. Olen käynyt monilla lääkäreillä, testeissä ja ties missä, mutta lopulta kun ei muuta vikaa löydetty, todettiin, että minulla on ärtyneen suolen oireyhtymä, stressimaha tai miksi sitä nyt sitten haluaakaan kutsua. Vaiva, jolle on annettu hieno nimi, kun ei tiedetä mikä on oikeasti vikana. Lääkärit ohjeistivat minua testaamaan että mitkä ruoka-aineet mahalleni sopivat ja mitkä eivät. Arvatkaa mikä oli ensimmäinen ajatukseni tähän? - "Mikä kauhea työmaa! Onko pakko?" 

Joistain ruoka-aineista sen huomasi heti mitkä eivät sopineet ollenkaan kuten esimerkiksi peruna ja vehnä. Ne aiheuttivat minulle ilkeitä kipukohtauksia. Näitä ruoka-aineita vähentämällä elämästäni tuli selkeästi siedettävämpää ja kipukohtaukset harvenivat. Mutta siltikin välillä podin todella kovia mahakipuja, kramppeja, turvotusta, ummetusta ja ripulia ilman selkeää syytä. Tuskin lähipiirinikään tuolloin tiesi miten kovasti kipuilin mahani kanssa, koska ei siitä viitsinyt kenellekään kertoa. Onneksi tänä päivänä on jo toisin ja näistä asioista viitsitään puhua enemmän ja avoimesti. Muitakin ruoka-aineita löysin, jotka eivät minulle sopineet mm. pähkinät, hedelmät, kaalit, paprikat, maitotuotteet tietyissä määrin ja varsinkin yhdistettynä hedelmien kanssa, toimi itselläni kunnon suoliston puhdistusreseptinä ja kahvi samoin. 

Tuolloin mietin, että voinkohan kohta syödä enää mitään? Suolisto-ongelmani olivat viemässä minulta ruuan nautinnon kokonaan pois. Jossain vaiheessa päätin, että en halua rajoittaa syömisiäni liiaksi, joten jos satuin syömään mahalleni sopimattomia ruoka-aineita niin sitten kärsin sen seuraukset. Tällaista oli elämäni vielä parisen vuotta sitten, mutta...

 

Sitten koitti se päivä kun avasin mielini

1,5 vuotta sitten lähdin kokeilemaan, vuoden suostuttelun jälkeen, FitLinen optimaalisettiä. Isoin syy mikä sai minut näitä ravintolisiä kokeilemaan oli niiden yksinkertaisuus ja helppous, koska juuri sitä kaipasin. Kaikki vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet ja suolistolle tärkeät jutut kuten kuidut, maitohappobakteerit ja ruuansulatusentsyymit kaikki samassa setissä.  Aamulla yksi juoma ja illalla yksi. Ajattelin "Voiko helpompaa olla?" Vihdoin olin löytänyt tuotteen, josta sain itselleni säännöllisen rutiinin ja jonka käyttöön sain myös henkilökohtaista ohjausta

Sitten se kaikkein isoin asia, niiden vaikutuksen oikeasti huomasin! Kolmen kuukauden käytön jälkeen tajusin, että mahakipuni olivat poissa. Tällä hetkellä voin syödä ilman rajoituksia myös perunaa ja vehnää kohtuudella. Enää ei tarvitse miettiä joka suupalaa tai sitä, että voinko esimerkiksi ulkomailla syödä sitä vehnäleipää kun muuta ei ole tarjolla tai voinko juoda smoothien ilman että heti pitää juosta vessaan.

Nyt minun mahani toimii säännöllisesti. Minun mahani ei enää kipuile. Ja se näkyy myös mieleni hyvinvoinnissa. Voin niin paljon paremmin kuin pari vuotta sitten. Välillä ihan tuntuu siltä, että olen kokonaan eri ihminen. <3

Näistä vitamiinijauhoista en enää koskaan luovu. Ne ovat osa minua ja minä niitä. Minulla olisi niiin paljon tarinoita siitä, miten nämä tuotteet ovat muuttaneet elämääni mm.

 • En ole ollut kipeänä 1,5 vuoden aikana kuin vain kerran. Ennen olin lähes joka toinen kuukausi flunssassa. 
 • Palaudun nykyään paljon paremmin eli pystyn treenaamaan paljon enemmän ja kovempaa kuin ennen.
 • Nukun huomattavasti sikeämmin ja ilman vessassa juoksemista usempana yönä viikossa.
 • Olen saanu virtaa ja energiaa tehdä isoja muutoksia elämääni viimeisten 1,5 vuoden aikana ja löytänyt elämääni tasapainon.
 • Olen saanut elämänilon takaisin. Ja se on pysynyt. <3
 • Hemoglobiini on noussut. Kävin alkuvuodesta luovuttamassa verta ja hb näytti 134 heti ensimmäisellä mittauksella! Miettikää! Se ei koskaan ole ollut noin korkealla! 

Joten, tarviiko minun tämän enempää enää selittää, miksi minä käytän ravintolisiä ja nimenomaan FitLinea ja miksi niitä suosittelen myös kaikille muillekin? :)

Ihanaa viikkoa kaikille!

<3: Heidi

@Johanna Saarenpaa Photography

@Johanna Saarenpaa Photography