Arvot - Mikä on elämässä tärkeintä?

Arvot eli asiat, jotka ovat meille tärkeitä, ovat jokaiselle meille yksilöllisiä ja henkilökohtaisia. Toiselle voi olla tärkeintä elämässä oma terveys ja toiselle läheiset ihmissuhteet, ja kumpikaan ei ole väärin eikä oikein. Tärkeämpää on se, että tietää ja tiedostaa, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä, kuin se mitä ne ovat.

Olen sitä mieltä, että jos emme tiedä omia arvojamme, emme voi niin hyvin kuin voisimme voida. Tällöin saatamme tehdä arjessamme sellaisia valintoja, joita ohjailevat muut kuten ne omat lapsuudesta tulleet uskomukset siitä mikä pitäisi olla elämässä tärkeää tai muiden ihmisten tärkeysjärjestys elämässä. Videolla puhun tästä vielä enemmän ja annan myös esimerkkejä.

Seuraava tehtävä, jonka toivon sinun tekevän, varsinkin jos oma tärkeysjärjestyksesi tuntuu olevan sekaisin esimerkiksi jonkin elämänmuutoksen tai -tapahtuman jäljiltä. Tehtävä on kirjasta Vahva - Erik Bertrand Larssen.

Arvotehtävä

Nyt, ota hetki aikaa itsellesi ja sinulle tärkeille asioille.

  1. Mikä on sinulle tärkeintä? Kirjoita 16 kohdan luettelo.

Arvoja voivat olla esimerkiksi:

Rakkaus, kumppani, ystävät, perhe, lapset, tunne että on tärkeä, yhteisöön kuuluminen, hyvä terveys, itsensä kehittäminen, opiskelu, tunne että osaa, taide, tietoisuus, välittäminen, antaminen, itseluottamus, empatia, hauskanpito, monipuolisuus, rentous, nautinto, kiitollisuus, rehellisyys, rohkeus, positiivisuus, huumori, valta, inspiraatio, oikeudenmukaisuus, tieto, uskollisuus, luonto, ekologisuus, rauha, eläimet, ylepys, menestys, kunnia, voitto, realismi, maine, raha, itsekunnioitus, aistillisuus, henkisyys, enkelit, yksinolo, terveellinen ravinto, unen laatu, voima, toiminnallisuus, yhteistyö, anteeksianto, työ, toivo, vapaa-aika, jännitys, seikkailu henki, tunne siitä että on merkityksellinen, turvallisuus, politiikka ja vapaus.

Tärkeitä asioita on paljon. Ja sullakin on varmasti monia, joita ei löydy tästä listasta.

2. Seuraavaksi poista luettelostasi viisi, ne vähiten tärkeät.

3. Sen jälkeen poista vielä kolme.

4. Sitten neljä.

5. Ja lopuksi poista vielä yksi niin että jäljelle jää enää kolme tärkeintä asiaa.

Harjoitus tuntuu pahalta, tiedän. On vaikeaa valita mitkä asiat poistaa luettelosta, kun tuntuu että kaikki kohdat ovat tärkeitä. Mutta näin me teemme myös oikeassa elämässä, siinä meidän arjessamme. Joka päivä teemme valintoja joko arvojemme mukaan tai niitä vastaan. Mitä paremmin tiedät omat arvosi, sitä paremmin voit tehdä tietoisesti sellaisia valintoja, jotka tukevat sinulle tärkeitä asioita. Videolla syvennän tätä aihetta vielä lisää, mutta lyhykäisyydessään, kun tiedämme omat arvomme, voimme tehdä tietoisia valintoja enemmän arvojemme mukaan, mutta myös hyväksyä ne arvojemme vastaiset valinnat ja näin voida paremmin.

<3: Heidi

PS. Videon lopusta löytyy taas muutama “Behind the scenes” otoksia :D