Kokonaisvaltainen hyvinvointi – Mitä se on sinulle?

Luennoin viime kuun lopulla kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja uskomuksista Positiivisen Pulahduksen fb-sivuilla. Jos haluat katsoa luennon niin tallenteen löydätä täältä. On hyvä välillä pysähtyä hetkeksi ja tarkastella kokonaisvaltaisesti omaa elämäänsä, arkea ja myös sitä omaa hyvinvointiaan. Mitä se on? Mitä se on sinulle?

Hyvinvointi on sanana todella iso ja pitää sisällään hyvin erilaisia asioita. Itse katselin hyvinvointia pitkän aikaa hyvin suppeasti. Näin vain hyvinvoinnin ”pyhän kolminaisuuden” eli

liikunta

ravinto

lepo

Jossain vaiheessa otin tähän mukaan stressinhallinnan. Mutta tämäkin näkökulma alkoi käydä itselleni aivan liian suppeaksi kuvaamaan hyvinvointia. Muutama vuosi sitten törmäsin hyvinvointivalmentaja-koulutuksessa olessani työkaluun nimeltään Wellness Wheel eli hyvivointipyörään, jossa otetaan huomioon myös

työ

ihmissuhteet

oma aika

itsensä kehittäminen ja

oma talous

Tämä alkoi olla jo aika hyvä näkökulma siihen, mitä se kokonaisvaltainen hyvinvointi oikein on.

Aloin kehittämään tätä työkalua itselleni, omaan valmennustyöhöni sopivaksi. Käyttämäni hyvinvointiympyrä pitää sisällään edellä mainittujen asioiden lisäksi 1-4 omaa, juuri sinun hyvinvointiisi kuuluvaa osa-aluetta – tällä hetkellä, koska hyvinvointimme voi koostua mielestäni eri asioista eri elämäntilanteissa. Nuo omat hyvinvoinnin osa-alueesi voivat olla esimerkiksi

  • parisuhde
  • lapset
  • lemmikki
  • matkustelu
  • jokin itsellesi tärkeä harrastus
  • valokuvaus
  • luonnossa liikkuminen
  • seksi tms.

On myös paljon muita näkökulmia tarkastella kokonaisvaltaista hyvinvointia. Olen luennoillani käynyt läpi hyvinvointia mm. tarpeiden ja terveyden näkökulmasta. Uskon siihen, että kun hyvinvointia tarkastelee välillä vähän eri vinkkeleistä saattaa tuo näkökulman muutos saada aikaan oivalluksia omasta elämästäsi, omasta hyvinvoinnistasi.  Ja nuo oivallukset ovat niitä jotka laittavat sen muutoksen ja vielä pysyvän sellaisen, aluilleen. Oivallus saa yleensä aikaan sen, että lähdemme varmemmin toimimaan, ottamaan niitä askeleita kohti sitä mitä haluamme, kohti omia tavoitteita, omia unelmia.

409A2268-Edit.jpg

Valmennusfilosofiani on se, että sinä tiedät parhaiten oman elämäsi, sen mistä tulet, missä olet nyt ja mihin olet menossa. Sinä olet oman elämäsi, oman hyvinvointisi paras asiantuntija. En minä eikä kukaan muu tunne sinua niin hyvin kuin sinä itse. Minä voin vain tarjota sinulle erilaisia näkökulmia, esittää oikeita kysymyksiä, olla läsnä sinulle, kuunnella ja olla kiinnostunut. Parhaimmassa tapauksessa tämä saa aikaan sen, että oivallat asioita, jotka vievät sinua elämässäsi eteenpäin, kohti hyvinvoivaa elämää.

Kukka Laakso kirjoittaa artikkelissaan siitä mistä hyvinvoinnissa on oikeasti kysymys. Tuossa artikkelissa tuli mielestäni hyvin esille se, kuinka itsekin pitkän aikaa pyrin löytämään ratkaisuja omiin ja myös asiakkaiden hyvinvoinnin ongelmiin ja haasteisiin niistä ”näennäisesti hyvillä ohjeilla” kuten vaikkapa proteiiniletuilla. 😀 Mutta eihän ne aikakausilehtien pikavinkit hyvään oloon tai minunkin käyttämäni FitLinen ravintolisät ratkaise niitä ongelmia, joiden juuret ovat esimerkiksi siinä, että emme tiedosta arvojamme tai tarpeitamme ja elämme huomaamattamme niitä vastaan. Tästäkin syystä on hyvä välillä pysähtyä ja tarkastella hetki sitä omaa elämää, omaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja vaihtaa myös välillä näkökulmaa.

Kannustan sinua kuitenkin kokeilemaan avoimesti erilaisia asioita. Koska voi olla, että joskus myös ne ns. pikavinkitkin saattavat saada aikaan oivalluksen, joka laittaa muutoksen aluilleen ja se taas saattaa synnyttää toisen oivalluksen, joka taas pistää rattaat pyörimään oikeaan suuntaan. Joten ole avoin ja muista, että loppujen lopuksi sinä tiedät mikä sinulle on hyväksi ja mikä ei. Koska sinä olet oman hyvinvointisi paras asiantuntija.

<3: Heidi