Ole läsnä elämällesi

Osallistuin viime syksynä Kaustisilla Mindfulness –kurssille, jossa teimme paljon erilaisia tietoisen läsnäolon harjoituksia. Kurssilla huomasin olevani paremmin läsnä itselleni, omille ajatuksilleni ja tunteilleni kuin esimerkiksi pari vuotta sitten. Huomasin myös olevani hyväksyvämpi itseäni kohtaan. Tuolla kurssilla aloin pohtia sitä, mitä läsnäololla oikeastaan tarkoitetaan? Havaitsin, että sanalla Läsnäolo voi olla hyvin erilaisiakin merkityksiä eri ihmisille. Vähän samoin kuin on sanalla Hyvinvonti.

Läsnäolo – olla läsnä – voi siis tarkoittaa jokaiselle meille eri asiaa. Saatat olla fyysisesti läsnä jossain paikassa, mutta mielesi saattaa seikkailee jossain muualla. Saatat olla läsnä Facebookissa, vaikka oikeasti olet selailemassa jotain toista nettisivustoa. Saatat olla osittain läsnä keskustelussa ystäväsi kanssa, myhäillä ja nyökytellä vastaukseksi, vaikka oikeasti odotat vain vuoroasi että pääsisit itse puhumaan ja kertomaan omaa asiaasi. Kuulostaako tutulta?

Nimetön (3).png

Minulle läsnäolo tarkoittaa kiinnostusta. Kiinnostusta tästä hetkestä, itsestä, toisesta ihmisestä tai elämästä. Läsnäolo tarkoittaa että asia, jonka parissa olen, on niin kiinnostavaa että keskitän kaiken huomioni siihen. Se tarkoittaa että olen niin kiinnostunut ympärilläni tapahtuvasta asiasta tai kanssani olevasta ihmisestä että tarkkailen ja havainnoin häntä kaikilla aisteillani mahdollisimman tarkasti. Kyselen ja kuuntelen. Ajatuksiini ei mahdu sillä hetkellä mitään muuta kuin tuo ihminen tai asia jonka parissa olen.

Meillä on viisi aistia joiden avulla voimme olla läsnä tässä hetkessä, havainnoida ympäristöämme. Näköaistilla havainnoimme esimerkiksi keskustelukumppanimme ilmeitä, eleitä, vaatetusta, kehonkieltä, ulkonäköä. Kuuntelemme mitä kumppanillamme on asiaa, mitä hän sanoo, millä äänenpainolla ja millä voimakkuudella. Haistamme ehkä myös kumppanimme tuoksun. Saatamme myös koskettaa häntä, tuntea hänet. Hyvin läheistä kumppania saatamme myös suukottaa.

Läsnäolo voi tarkoittaa myös kiinnostusta itsestämme, siitä mitä meissä itsessämme tapahtuu juuri nyt. Kun olen läsnä itselleni havainnoin ja tutkiskelen mitä ajatuksia päässäni pyörii, mitä tuntemuksiani kehossani on, miten hengitän, missä asennossa kehoni on juuri nyt. En yritä muuttaa havaitsemiani tuntemuksia tai ajatuksia mitenkään, vaan vain tiedostan ne. Hyväksyn havaitsemani asiat ja tunteet sellaisena kuin ne juuri nyt ovat ja annan niiden tulla, olla ja mennä.

Hyväksyminen ei tarkoita sitä että pitäisin kaikista havaitsemistani ajatuksista ja tunteista. Hyväksyminen merkitsee sitä, että sallin itseni tuntea ja ajatella niin kuin juuri sillä hetkellä teen. Tämän jälkeen voin tehdä päätöksen miten toimin ilman että reagoisin tilanteeseen automaattisesti ja impulsiivisesti.

 

Pohdittavaksi

Jos haluat elämääsi muutosta, oli kyse sitten mistä tahansa, kokeile aloittaa muutos läsnäolosta. Ole läsnä itsellesi ja elämällesi. Läsnäolon kautta pääset tietoiseksi elämäsi asioista ja siitä kuka sinä olet juuri nyt. Kun tiedostat omia ajatusmallejasi, tapojasi toimia eri tilanteissa tai omia tarpeitasi olet jo pitkällä muutosprosessissa. Kokeile miltä tuntuu jos tänään vain hyväksyisit itsesi ja elämäsi sellaisena kuin se on juuri nyt. Miltä se sinusta tuntuisi?

Ole läsnä elämällesi, sillä se tarvitsee sinua.

<3: Heidi