Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tavallaan totta, tavallaan ei. Miksikö ajattelen näin? No mielestäni puoliksi tehty tarkoittaa sitä että jotain on jo oikeasti tehty. Hyvä suunnitelma  enemmänkin virittää meitä kohti toimintaa ja se on erittäin tärkeä ja tarpeellinen vaihe matkalla muutokseen. Mutta riittääkö se? Ei.

Kuulostaako tutulta?

Kirjoitatko koskaan tavoitteitasi ylös paperille? Tai oletko joskus suunnitellut täydellisyyttä hipovan viikkoaikataulun työlle, harrastuksille ja perheelle? Tai ehkä jopa laatinut itsellesi treeniohjelman kuntosalille?

Minä olen tehnyt näistä kaikkia. Nämä, joskus todella hienotkin, suunnitelmat ovat monesti jääneet vain ajatuksen tasolle eli siihen paperille ja tuo paperi on jäänyt pöytälaatikkoon. Osa suunnitelmista on tottakai toteutunutkin, mutta täytyy tunnustaa, että suurin osa ei ole. Olen oppinut kantapään kautta, että tuon suunnitteluenergian olisi voinut käyttää paremminkin, nimittäin ihan siihen toimintaan itsessään. Ja nykyään teenkin ennemmin niin. Vähemmän suunnittelua, enemmän toimintaa. Toimintaa tässä hetkessä. Toimintaa kohti niitä omia tavoitteita.

 

Kun olet saanut mieleesi kristallin kirkkaana sen, mitä haluat,  mitkä ovat tavoitteesi ja mitä se vaatii niin lopeta liiallinen suunnittelu ja ala toimia!

 

Hyvä suunnitelma tyydyttää kyllä meidän tietoisen mielemme. Sen avulla mielemme pystyy kuvittelemaan meidät jo toimimassa suunnitelman mukaan kohti tavoitetta, kohti unelmaa. Tämä luo mieleemme harhan toiminnasta, vaikka varsinainen aito ja oikea toiminta vielä puuttuukin. Tässä tulee se ongelma.

Mielemme luo meille myös tunteen tyytyväisyydestä. On tärkeää, että pystymme kuvittelemaan itsemme tekemässä niitä asioita, jotka vievät meitä kohti unelmaamme. Se virittää ajatuksemme oikealle taajuudelle, mutta tuo tyytyväisyys saattaa kuitenkin monesti pysäyttää koko prosessin.

“Siinä se nyt lukee paperilla. Nyt tarvitsee enää vain toteuttaa se. Ai että kun on hyvä fiilis. Otanpa kupin kahvia ja vähän suklaata. Huomenna aloitan.”
“Ääh.. Tämä suunnitelma ei taidakaan toimia. Pitääpä laatia uusi. Istunmpa alas ja kirjoitan ylös mitä minun tulisi seuraavaksi tehdä. Otanpa kupin teetä ja yhden voileivän. Ensi kuussa voisi olla sopiva aika aloittaa, kun saan nämä tämän kuun kiireet pois alta.”
“Mitäs siinä suunnitelmassa lukikaan? Mitä minun pitikään tehdä? En enää muista. No otanpa kupin kahvia ja istun alas pohtimaan, mitä tässä pitäisi nyt seuraavaksi tehdä. Kylläpä on hyvää kahvia.”

Kuulostaako yhtään tutulta? Luo siis itsellesi selkeä visio siitä mihin olet menossa, mitä haluat elämältäsi. Sen jälkeen ota ensimmäinen askel. Sen jälkeen toinen ja kolmas ja neljäs. Askel askeleelta olet lähempänä tavoitettasi. Ja mikä tärkeintä, usko itseesi. Sinä pystyt siihen!

<3: Heidi