10 vinkkiä siihen miksi harrastaa uintia

Uinti on erittäin monipuolinen, koko kehoa kuormittava laji. Ja lisäksi se on kivaa. Vesi elementtinä on kuitenkin erilainen kuin maa, jolla pääasiassa liikumme, ja se tuo omat lainalaisuutensa siellä liikkumiseen. Vesi on monelle miellyttävä elementti, mutta kuntoilumuotona se voi olla joillekin haastava ja se on ihan ok. Uinti on hyvin tekninen laji ja vääränlaisella tekniikalla voit saada itsesi kipeäksi, vaikka vesi muuten onkin hyvin pehmeä esimerkiksi nivelille. Siksi kannaataakin osallistua uintitekniikkakurssille tai ottaa henkilökohtaista uintitekniikkaohjausta edes pari kertaa koulutetulta ohjaajalta, jolloin pääsee turvallisesti ja hyvin alkuun.

Olen huomannut, että monet lähtevät harjoittelemaan uintia heti niin että tavoitteena on uida mahdollisimman monta metriä ikään kuin toivoen, että metrien karttuessa he oppisivat samalla myös oikean tekniikan. Kun metrejä alkaa karttua sillä ei niin taloudellisella / väärällä tekniikalla, on siitä vaikeampi opetella pois, kuin jos olisi heti opetellut uinnin perusteet ammattilaisen ohjauksessa. Mahdotonta se ei todellakaan ole, mutta vie enemmän aikaa.

Uinnissa, niin kuin muissakin lajissa, se perusteiden opettelu on erittäin tärkeää. Pohjatyö tulee tehdä kunnolla. Uinnissa pohjatyö tehdään oikeaoppisen hengitys-, uintiasento- ja potkuharjoittelun kautta. Toisin termein on sinun ensin opittava sukeltamaan ja liukumaan vedessä ennen kuin voit lähteä opettelemaan uintia ja hiomaan uintitekniikkaasi paremmaksi. Myös kokeneemmat kunto- ja kilpauimarit hyötyvät näiden perusteiden kertaamisesta ja vahvistamisesta säännöllisesti.

Kun perusteet ovat joten kuten hallussa voidaan siirtyä harjoittelemaan käsivetoa. Yksi tärkeimmistä asioista liittyen käsivedon harjoitteluun on vartalon kierto. Kuulen monesti asiakkaideni sanovan minulle heidän olevan kankeita / heillä on huono liikkuvuus ylävartalossa, joka on kuitenkin osoittautunut aivan riittäväksi kuntouintiin. Tietyillä harjoitteilla on ihmeitä tekevä vaikutus. ;) Alla niistä muutama.

Kell-pot-ui eli kellunnasta potkujen kautta uintiin. - Harjoite tehostaa jalka- ja keskivartalon aktivaatiota uidessa. - Ota ensimmäiset vedot hengittämättä. Näin tuki pysyy paremmin, kun et heti ensimmäisillä vedoilla käännä päätä hapenottoon.
SA eli suorin käsin uinti. - Pidä käsivedon palautuksessa käsi täysin suorana. Palauta käsi mahdollisimman korkealta, isolla kaarella. Veden alaisessa vedossa käsi menee normaalisti. - Harjoite tehostaa vartalon kiertoa, rentoutta ja vedon rytmiä.
FTD eli fingers touch down, laahaus uinti. - Liu'ta sormen päitä käsivedon palautuksessa läheltä vartaloa. Pidä kyynärpää korkealla. - Harjoite tehostaa vartalon kiertoa, käsivedon rytmiä ja rentoutta.
Inkkari uinti eli tee ensin 3 normaalia käsivetoa - kolmannella lähde kääntymään selälle, neljäs veto selällä ja viides veto paluu mahalle. Sykli alkaa alusta, jolloin kierto suuntaa vaihtuu joka kerta. - Tee vedot rauhallisesti. Keskity uimaan suoraa linjaa koko liikkeen ajan. - Harjoitus tehostaa vartalon kiertoa, kehonhallintaa, rytmiä ja no, se on kivaa!

Ja tässä vielä ne lupaamani 10 vinkkiä siihen miksi sitä uintia oikein kannattaa harrastaa:

  1. Uinti on koko kehoa kuormittava laji, lihaskunto kehittyy.

  2. Uinti kehittää sydän- ja verenkiertoelimistöä.

  3. Uidessa olet poissa mm. kännykän, sosiaalisen median, television ja sähköpostin luota. Vain sinä ja omat ajatuksesi. Uidessa voit harjoittaa samalla mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa.

  4. Uinti ylläpitää nivelten liikkuvuutta ja se voi vähentää erilaisia kiputiloja.

  5. Uinti kohentaa mielialaa ja parantaa unen laatua.

  6. Aineenvaihdunta ja ruuansulatus tehostuvat uidessa. Sen saattaa huomata esimerkiksi siitä, että uinnin jälkeen on aina superkova nälkä.

  7. Uinti kehittää hengityselimistöä. Kun keskityt uinnissa hengittämiseen niin se vähentää myös stressiä.

  8. Uinti toimii hyvin palauttavana harjoitteluna urheilijoille esim. painijoille ja crossfittaajille.

  9. Uinti voi olla paljon enemmän kuin vain uimista altaan päästä päähän. Ainakin minun valmennuksessani.

  10. Ja se on kivaa! :D